You are currently viewing Sådan forbedrer du jorden i havebedet

Sådan forbedrer du jorden i havebedet

En god jord er essentiel, hvis du skal have et velfungerende havebed. Herunder kan du læse mere om, hvordan du optimerer jorden i dit havebed eller køkkenhave, så det skaber de bedste forudsætninger for planterne, uanset om det er georginer eller andre planter, buske og blomster.

Sådan undersøger du jordtypen

Det første, du skal gøre, hvis du vil optimere jorden i dit havebed, er at analysere jordtypen. Først skal du undersøge, hvorvidt jorden er sandet eller leret. Det gør du ved at tage en lille håndfuld let fugtigt jord op mellem hænderne og prøve at forme det til en lille pølse.

Hvis jorden let falder fra hinanden og er vanskelig at samle, har den et lille indhold af ler. Er det muligt at forme en lang pølse af jorden, har den et højt indhold af ler. En god jord til bedet skal ofte være meget ler, uden det bliver for meget.

Kan du forme en lang pølse af jorden, men nemt knække den igen, er der tale om god jord til dine havebede. Hvis du kan forme små figurer af jorden, er den for leret, og så giver den ikke de bedste forudsætninger for dine planter.

Du kan også få foretaget en professionel jordprøve, men det er sjældent nødvendigt i en privat have. Samtidig kan du spare dig selv for mange penge, hvis du anvender ovenstående fremgangsmåde, når du skal analysere jorden.

Sådan forbedrer du sandet jord

Hvis jorden er meget sandet, kan du tilføje humus til jorden. Det findes blandt andet i kompostjord. Du kan også bruge champost. Det kan være vanskeligt at præcisere, hvor meget humus du skal tilføje og hvornår. Du bør derfor kigge på jordens farve. er den meget lys, har den et stort indhold af sand og et lille indhold af humus.

Sådan gør du:

  • Læg 10-15 cm kompost på jorden.
  • Vend kompostren i jorden med en spade eller hakke.
  • Komposten og humusen, som den bliver til med tiden, vil holde næring og vand i jorden.

Sådan forbedrer du leret jord

Hvis jorden er meget leret, er det også vigtigt, at du forbedrer den. Det kan du gøre ved at tilføre vasket grus eller sand i bedet og vende det øverste lag af jord grundigt. Det er vigtigt, at du ikke anvender almindelig jord, da det kan få jorden til at tørre ud.

Det er desuden en god idé at anvende barkflis på jorden, så ukrudt får dårligere forudsætninger for at gro. Samtidig holder det jorden fugtig om sommeren og beskytter mod frost om vinteren, og det giver desuden et smukt og æstetisk udtryk, som pynter i haven.